tirsdag den 7. marts 2017

The Fast and The Furious - fra bedst til værst

1. The Fast and The Furious (2001)


Det er tit i en filmserie at den første er den bedste, og det er også tilfældet her. Den originale The Fast and The Furious fra 2001 er filmen der sparker det hele i gang, og er du gal et spark! Det helt fantastiske ved The Fast and The Furious er at den absolut ikke har ældet med ynde, og det virker overraskende nok til dens fordel. Hele den dumme testosteron-historie nyder godt af den tidlige 00'er stil, og det hele kulminerer i et pinligt nostalgisk mesterværk, hvor musikken er noget jeg helst vil glemme, og tøjet noget de seje fyre i min folkeskole scorede piger på. Det lyder umiddelbart ikke som den bedste cocktail, men i dette enestående tilfælde giver minus og minus altså plus, og resultatet er en fantastisk tåkrummende aften på sofaen. 




2. Fast Five (2011)


Dwayne "The Rock" Johnson. Den gyldne mand der hæver niveauet, og gør alle film han er med i en del bedre end de burde være. Dette er første film hvor The Rock er med, og med både Vin Diesel og The Rock, jeg mener, Kan man putte mere muskel ind i ét skærmbillede? - Nej det tror jeg ikke! Historien i Fast Five er underholdende. det er en meget simpel historie med et par sjove twists hen ad vejen, som en god actionfilm skal være. Det er i øvrigt noget der kendetegner næsten alle The Fast and The Furious-film, og ja, kun "næsten" alle, men det kommer vi til.




3. Fast & Furious 6 (2013)


6'eren fortsætter i 5'erens stilspor. Det er dog her i 6'eren at man første gang bliver testet i hvor ens letterlighedsgrænse går. Kort sagt så er Fast and the Furious 6 en meget dum film. Bevares, det kan man sige om alle The Fast and The Furious-film, men her i 6'eren bevæger vi os alligevel i grænselandet over hvad der er acceptabelt. En markant scene der fortjener at blive nævnt i denne sammenhæng er slutscenen. Det hele ender nemlig ud med et kæmpe kaotisk klimaks, hvor alle karaktererne i filmen mødes i og omkring et fly, der er ved at lette fra en landingsbane. Det er her det sidste slag skal stå, de gode mod de onde, og de kunne ikke have valgt en mere åndssvag location. Scenen varer omkring de 20 min., og vi snakker altså om et fly der er ved at lette, som aldrig gør det. Det må være verdens langsommste fly, og desuden må landingsbanen være flere 100 km. lang før det giver mening… og det gør det ikke, det giver altså ikke mening. Om ikke andet er det skide god underholdning, og de formår over alt forventning at klemme flere muskler ind på den lille skærm. Den danske bodybuilder/skuespiller Kim Kold har en central rolle i filmen, og hold nu fest han er stor. Nok den eneste mand i verden der kan få The Rock til at se normal ud. Thura Lindhart er også med som en klam bad boy, og han klarer det også fortrinligt. Fast and The Furious 6 er en rigtig god popcornsfilm, så længe man ikke tænker over tingende alt for meget.    

4. The Fast and The Furious: Tokyo Drift (2006)


Tokyo Drift er svær i starten. De første godt 30 min. sider man og krummer tæer til de nærmest går i kramper, men så stille… lige så stille… vinder den en over, og ender med at blive mere og mere involverende jo længere hen i filmen man kommer. Det er en speciel film, da det faktisk er en hel separat historie der bliver fortalt. Ingen af karaktererne fra de 2 første film er med. Man bliver introduceret til nogle helt nye mennesker man skal lære at kende, til og med i et helt andet land, nemlig Japan. Karaktererne der bliver introduceret i den her film har også en rolle i de efterfølgende film, så Tokyo Drift har helt klart en plads i serien, men det er en film man sagtens kan springe over, og stadig være fint med på de andre. Det anbefales dog ikke herfra, da Tokyo Drift bestemt er et godt kendskab. Masser af hurtige biler, masser af overdrevne karakterer, masser af humor, masser af dumt drama og masser af letpåklædte Japanske damer gør, at det næsten bliver en essentiel del af en god mandeaften på sofaen. 

5. 2 Fast 2 Furious (2003)


Nu er vi efterhånden så langt nede på listen, at det hele ikke bare kan være sjovt og dumt. 2 Fast 2 Furious er efterfølgeren til den originale The Fast and The Furious, og den eneste film der er helt uden Vin Diesel, som er den centrale karakter i serien. Vin Diesel var også væk i 99% af Tokyo Drift, men på en måde gjorde det ikke noget, da man havde føles af at starte på ny. Her har man desværre følelsen af, at et vigtigt bindeled mangler, og den følelse har man under hele filmen. Det gør ikke følelsen bedre, når den nye karakter man bliver introduceret til, Roman Pearce, er lidt af en åbenmundet idiot det meste af tiden. Dog har 2 Fast 2 Furious sine momenter her og der, og skønt en intetsigende historie, formår den at være 147 min. af ens liv værd når alt kommer til alt. Herfra går det dog ned ad bakke, 2 Fast 2 Furious er nemlig den sidste film i serien (indtil videre) der er værd at se. 

6. Fast & Furious (2009)


Fast & Furious er den mest seriøse i serien. Den er faktisk så seriøs, at det bliver for meget. Væk er den sjove action, og ind kommer et forsøg på at gøre The Fast and The Furious-universet snavset og barskt. Det klæder ikke filmen, og bestemt ikke Vin Diesel, der igennem hele seancen er en sur og selvdestruktiv emo, som ikke er særlig underholdende at kigge på. The Fast and The Furious-filmene er kendt på deres praktiske stunts, dvs. de læner sig ikke alt for meget op ad CGI, men her i denne film er næsten alt CGI. Det gør klart at den taber en del momentum i actionscenerne, specielt fordi at meget af CGI'en ikke er overbevisende. Fast & Furious er desværre ikke en film man kan springe over, ikke hvis man fuldt ud vil forstå de efterfølgende film. Hvilket faktisk gør filmen endnu mere irriterende.

7. Furious 7 (2015)


Furious 7, det er her det går helt galt. Absolut intet giver mening i denne film. Med så mange plothuller som en schweizisk ost, og et klippe-mæssigt mareridt ud over det sædvanlige, kan Furious 7 ikke være andet end spild af tid. Det går overordentlig stærkt, så stærkt at man faktisk ikke fatter halvdelen af hvad der foregår. Så snart man tror man har fattet det, er der i mellemtiden sket 3-4 andre ting man ikke forstod. Hold nu en pause! Og hvad sker der for, at det pludseligt er fuldstændig urealistisk det hele? Selvfølgelig har The Fast and The Furious-serien aldrig været realistisk, men den har alligevel altid gået uden om ting der er direkte overnaturlige. Det bliver for stort og rodet, og minder mere om en Avengers-film end noget andet. Og så er The Rock kun med i 2% af filmen, not cool bro.


 


Ingen kommentarer:

Send en kommentar