onsdag den 8. november 2017

Thor: 80'er Rock

Thor har altid været den Marvel karakter med det største potentiale, men også den Marvel karakter med de dårligste film. Thor fra 2011 var ikke en decideret dårlig film, men mere en smule kedelig i dens superhelteskabelon. Thor: The Dark World fra 2013 dykkede desværre længere ned i ligegyldigheden, og tilføjede en næsten selvoptaget seriøsitet til universet. Ingen af disse to film er dog spild af tid, og er helt fin underholdning til en hyggelig lørdag aften. Man har dog altid følt, at der var noget der ikke passede, noget der var skævt i forhold til den tilgang, der blev taget til karakteren Thor. Ind fra sidelinjen, på en kold Oktoberdag, får Thor: Ragnarok så præmiere, som den tredje Marvel-film i år. Og hvad skal vi så tænke om det? I en tid hvor folk er blevet lidt trætte af et superhelteunivers der har vokset sig næsten alt for stort, hvad skal en efterfølger til nogle middelmådige superheltefilm så gøre for at fange vores interesse på ny?


Dommedag er skide Skægt

Thor: Ragnarok er en komedie. En rum-komedie, meget ligesom Guardians of the Galaxy. Faktisk er stilen så ens, at det næsten virker latterligt. Det er tydeligvis et forsøg fra Marvels side af, at spille på det, publikum godt kan lide. Nu er folk blevet trætte af over-seriøse superhelte-problemfilm så dunkle, at man næsten ikke kan se hvad der sker på skærmen. Det folk vil have nu er farvestrålende humoristiske eventyr, med sjove karakterer, karikerede kostumer og alle de jokes der kan trækkes i slikautomaten. Guardians of the Galaxy er den nye standard, og nu følger alle andre trop. Man kan godt væmmes ved de kapitalistiske forretningsplaner der ligger bag, at Thor-universet nu har skiftet total stil, men nu handler store hollywoodfilm jo først og fremmest om penge, og det er ikke altid, at det er en dårlig ting. For med tidens "nu-skal-vi-alle-have-det-sjovt-med-80'er-nostalgi-med-masser-af-sjove-farver-og-et-fedt-soundtrack"-bølgen, så har Thor-universet endelig fundet sit rette sted. Det er nemlig en lidt latterlig historie, og så passer det bare så godt, at lave lidt grin med det hele.
Ikke alle jokes i Thor: Ragnarok går lige ind, men det er meget få af dem, som falder til jorden. Det kan vi takke Taika Waititi for, som har instrueret denne sag, og som også har en rolle i filmen som den flinke rebelske stenmand Korg. Selvfølgelig kan vi også takke manuskriptforfatterne, men meget af humoren i Thor: Ragnarok er improviseret i sammenspil mellem skuespiller/skuespillerinde og instruktør, og Taika Waititis specielle New Zealandske kiwi-humor skinner derfor tydeligt igennem. Det, der dog var problemet i Guardians of the Galaxy, og endnu mere i Guardians of the Galaxy vol. 2, var, at de nødvendige dramatiske momenter i filmene blev fejet væk under gulvtæppet til fordel for jokes. Hver gang der var et seriøst øjeblik, blev der hurtigt klippet væk til nogle der sagde noget sjovt. Dette er også et syndrom som Thor: Ragnarok lider en smule af, og skønt den gode humor, kan det hele godt føles meget overfladisk uden den emotionelle dybde der går tabt til fordel for grinet.
God humor er dog intet uden gode, komiske skuespillere, og overraskende nok har Chris Hemsworth, som spiller Thor, fuldstændig styr på sin komiske timing. Det er måske ikke så overraskende igen, for igennem de sidste par år har Chris Hemsworth afprøvet sine komiske evner i film som Vacation, Ghostbusters og i de små promo-kortfilm, der er blevet lavet med ham og Mark Ruffalo som Hulken. I Ghostbusters kontaktede han endda selv instruktøren, i håbet om at få en lille rolle, så han kunne forbedre sine improvisationsevner. Han endte med at være det sjoveste ved den film. Udover at være sjov, har Chris Hemsworth også vokset sig ind i hans karakter. Han er godt og vel de 34 år nu, og selvom det ikke er den ældste alder, så klæder det karakteren med lidt flere rynker i panden og rundt om øjnene. Chris Hemsworth ligner lidt mere en mand, og lidt mere den viking han skal spille. Anthony Hopkins viser også i starten af denne film et komisk talent jeg ikke vidste, han havde, og det klæder ham. Alle skuespillerne og skuespillerinderne spiller faktisk fint over hele linjen. Cate Blanchett ser skurke-agtig og sej ud som Hela, og Tessa Thompson spiller også fint som Valkyrie. Én der dog irriterer mig lidt er Jeff Goldblum, desværre. Han er en original og en ægte éner, men jeg er ikke sikker på, at han passer ind i dette univers. Jeff Goldblum kan ikke spille andre end Jeff Goldblum, og det kan godt tage én ud af filmen en smule, når han laver alle sine signatur "uh" imellem ordene, og fægter med armene.

Cate Blanchett som Hela, Chris Hemsworth som Thor og Tessa Thompson som Valkyire

Fuld smæk for Skillingen

Udover en lidt langtrukken midte, så er der fuld smæk for skillingen på Thor: Ragnarok. Tempoet er for det meste højt, og actionscenerne super underholdende. Det er dog ikke en film man kan se hvis man ikke har set alle de andre Marvel-film, og det er ærgerligt. Man ville nok godt kunne forstå hovedelementerne i historien, men mange små detaljer ville flyve hen over hovedet på én, og nogle ting ville være direkte uforståelige, hvis man ikke har fulgt med i Marvels "shared cinematic universe". Nu har jeg fulgt stødt med, så jeg fangede det hele, men det er en kende ærgerligt, at det skal være sådan. Det sammenhængende univers er en god idé, og en revolutionerende måde at lave en filmserie på, men det gør også at ingen film kan stå alene. Det kommer til at svække mange der ikke følger 100% med.
Men når alt kommer til alt, så er Thor: Ragnarok en film der formår at putte Thor-filmene tilbage på sporet. Det er en ny frisk start, med en ny frisk stil, der emmer af farvesprudlende humor og 80'er nostalgi. Chris Hemsworth har aldrig været bedre, og det har denne film-serie heller ikke.


Ingen kommentarer:

Send en kommentar