onsdag den 6. september 2017

Pixar - fra mindre godt til mega godt!

Nu hvor Cars 3 kører i biografen og Coco snart kommer ud, må jeg hellere byde på min liste af Pixarfilm fra værst til bedst… Eller fra mindre godt til mega godt, som jeg har valgt at kalde den. En Pixarfilm slår nemlig aldrig fejl, eller gør den?



17. Cars 2 (2011)


Cars 2.. ja, hvad skal jeg sige. En underholdende film hvis du er 10-12 år, og det er der jo ikke noget galt i, men hvis du ikke er det, så held og lykke. Lad os håbe at Pixar aldrig synker så dybt igen, og at der efter Cars 3, bliver lukket for historien om bilerne, så vi kan komme videre med nogle lidt mere spændende ting.


16. Cars (2006)


 Jeg kan tydeligt huske da Cars kom ud. Alt Pixar havde udgivet indtil da havde været lutter topkarakterer fra alle sider af, kunne dette filmstudie virkelig ikke begå fejl? Jo, det kunne det så. Cars er ikke en dårlig film, ingen Pixar film er deciderede dårlige, men Cars kan altså på sin bedste dag ikke blive til andet end en middelmådig animationsfilm til børn.


15. Brave (2012)


2012 var det mærkelige år hvor Disney lavede en Pixarfilm, og Pixar lavede en Disneyfilm. Disney lavede den meget kreative og dybe Wreck-It-Ralph, mens Pixar lavede den meget overfladiske og traditionelle Brave. Brave er en god gammeldags prinsessehistorie, som Pixar prøver at lave unik ved at sætte universet i den keltiske kultur. Men man skal ikke kigge meget under overfladen for at se den samme gamle historie udfolde sig. Prinsessen er en stærk selvstændig kvinde, der bryder tidens normer ved ikke at ville gifte sig med den mand hendes forældre vil have hun gifter sig med, hun bliver sur og stikker af… blah blah blah, de bliver alle venner til sidst og datteren får sin vilje og får moderniseret den traditionsplagede middelalder. Det bliver bare kedeligt.


14. Finding Dory (2016)


Den største fejl ved Finding Dory er, at 90% af filmen foregår oven vande. Det er godt nok den dummeste beslutning man kunne have taget. Det unikke ved Finding Nemo-universet er jo at det foregår under vandet! ingen andre Pixarfilm har den fantastiske mulighed med at udforske havets mange eventyr, og ved at lade filmen foregå på landjorden det meste af tiden, forsvinder magien langsomt, og den drukner til sidst i en følelse af, at man har set det hele før. Så er den i øvrigt super urealistisk og fyldt med store plothuller. Ingen ser blæksprutten køre en barnevogn gennem vandlandet? Nej, okey… Kører blæksprutten varevogn nu? Aha… Konstante ting som det, der desværre ødelægger hvad der kunne have været en god film.


13. Monsters University (2013)


Monsters University lyder mere som en udvidelsespakke til The Sims end en egentlig film, men man skal ikke lade sig narre. Skønt dens stærke stank af unødvendig efterfølger, er den nemlig meget mere vellykket end man skulle tro. Historien er fin og binder den godt sammen med den originale film. Den ødelægger ikke den originale, som nogle efterfølgere kan gøre. En rigtig letfordøjelig film til en fornøjelig aften i sofaen uden de store tanker.


12. The Incredibles (2004)


Det kan måske virke mærkeligt, men The Incredibles har aldrig ligget så lunt i min lomme. Det er ellers en af de meget populære film fra Pixars side. I min verden virker hele superheltetemaet bare ikke til Pixars fordel, også selvom jeg godt kan lide idéen med Pixars version af en populær genre. Jeg vil skyde på at lidt over halvdelen af alle animationsfilm har noget med superhelte at gøre, og det er her problemet ligger. Selvom den er sjov og underholdende, så bliver jeg bare lidt træt. Jeg har ikke behov for en ny animeret superheltefilm. 


11. A Bug's Life (1998)


Jeg må indrømme at det er længe siden jeg har set A Bug's Life, men med alle de gode minder jeg har af den fra barnsben af, kan jeg ikke andet end at give den fuld respekt. Den når dog ikke at komme med i top 10, men det er stadig en rigtig god film. Hele myretuen og den store insektverden der findes når vores hovedperson drager ud på eventyr, er så kreativ og fantasifuld, at man som barn (og voksen) ikke kan undgå at blive fascineret, og bygge videre på den om natten i ens drømme. Så selvom A Bug's Life ikke er den Pixarfilm med mest krudt i, så giver mine personlige minder den et spark op ad listen.


10. Toy Story 2 (1999)


Den dårligste af trilogien. Toy Story 2 så jeg meget som barn, men skønt der er mange gode barndomsminder forbundet med denne film, kan jeg i dag godt se dens mange små fejl. Overordnet virker historien en smule ligegyldig, og nogle af de tilføjede karakterer er lidt irriterende. Især Jessie kan virke lidt belastende som Buzz' "love interest". Når det nu er sagt er der stadig mange legendariske scener i Toy Story 2, som jeg helst ikke ville være foruden.


9. The Good Dinosaur (2015)


The Good Dinosaur, hvad skete der? Nok den mest glemte Pixarfilm, skønt den havde præmiere i 2015. Jeg ville skyde på at det er den de fleste ikke har set, og det synes jeg er synd. The Good Dinosaur er nemlig en meget undervurderet film, der skønt den træder i velkendte spor, gør det på en forholdsvis unik måde. Den er til tider meget skræmmende, og der er endda en scene hvor vores hovedperson og hans ven bliver skæve af nogle rådne bær. En børnefilm hvor vores hovedperson har et syretrip? det har jeg ikke set siden Dumbo. Respekt!


8. Up (2009)


At Up er så langt nede på listen kommer nok til at overraske mange, for Up er nemlig manges ynglingsfilm når det kommer til Pixar, men Up har aldrig rigtig talt til mig. Lige fra første gang jeg så den, har der været noget ved Up som jeg ikke har kunnet lide. Den virker på en måde ikke som en fuldendt film. Historien og karaktererne svæver bare lidt i luften, som den gamle mand i sit hus, og får aldrig noget rigtigt at holde fast i. Det er en meget drømmende film, som egentlig burde tale ret meget til mig som et meget drømmende menneske, men nej. Skønt jeg stadig synes det er en rigtig god film (tag ikke fejl af det), med en meget sørgelig og fangende intro, så har den desværre altid virket som Pixars version af en fransk kunstfilm der prøver lidt for hårdt.


7. Toy Story (1995)


Den første spillefilm fra Pixar, og måske en af de vigtigste animationsfilm nogensinde (og med animationsfilm mener jeg 3D, ikke tegnefilm). Alle karaktererne i Toy Story er så godt fundet på, og har så klare fjollede personligheder, at filmen bliver meget nem at sluge. Under den fjollede og meget børnede facade ligger der dog noget dybere, en meget voksen historie om at finde sig selv, og det er her hvor Pixar virkelig skinner igennem. Pixars film er nemlig ikke kun fokuseret til børn, men lige så meget til voksne. Det er de børnefilm der holder, dem man ser igen som voksen og får et dybere budskab ud af. Fantastisk!


6. Toy Story 3 (2010)


Jeg gik i lang tid og debatterede med mig selv hvilken Toy Story-film der er bedst, var det den første, eller den tredje? Ultimativt er de lige gode, men i min verden er Toy Story 3 altså en my bedre end Toy Story. Svaret ligger i underholdningsværdien. Jeg synes simpelthen at den tredje er mere underholdende end den første, og så måtte det kontroversielle valg jo tages. Det er en fuldstændig perfekt afslutning på den gamle historie, og på de karakterer man har fulgt siden barndommen. At der så kommer en Toy Story 4 i 2019, det må briste eller bære. Overordnet synes jeg det er en dårlig idé, og ville hellere have at de begyndte på et nyt eventyr, i stedet for at rive op i et afsluttet kapitel. Money Talks, I guess… (jaaa, jeg kan også tale engelsk)


5. Inside Out (2015)


Første gang jeg så Inside Out følte jeg ikke så meget for den, og tænkte at det var en af Pixars mindre gode film. Den var for barnet, hvilket den også visse steder kan være. Det tog en psykisk nedtur før jeg virkelig fik øjnene op for de genialiteter filmen besidder, for når man ser denne film med en følelsesmæssig forvirret hjerne, så kan man ikke andet end at få våde øjne.


4. Ratatouille (2007)


Ratatouille, måske en af de film i verden med det mest besværlige navn at stave, eller også er det bare mig der ikke er den store grammatiske professor. Men skønt det besværlige navn, er filmen alt andet end besværlig. Ratatouille er lidt som at gå på en fin restaurant og spise en lækker tre retters menu. Den er elegant, poetisk og glider nemt ned.


3. Monsters, Inc. (2001)


Hvis der er noget folkene i Pixar er gode til, så er det idéer, og Monsters, Inc. er en af de bedste idéer til en børne- og ungdomsfilm nogensinde. Og ikke nok med at idéen er god, udførslen af idéen er ligeledes fantastisk. Det er det der er det mest fascinerende ved Monsters, Inc. Vi går jo alle rundt med sjove idéer inde i vores hoveder, men det er de færreste af os der kan finde ud af at få tankerne ud i den virkelige verden, og skabe noget genialt. Monsters Inc. er en sindssyg idé, udført på den bedste mulige måde.


2. Finding Nemo (2003)


Måske den Pixarfilm jeg har set flest gange. Jeg husker i hvert fald tydeligt Finding Nemo være på heftig rotation i den gode game VHS-maskine. Jeg tror i øvrigt det var en af de sidste VHS'er der blev købt før vi skiftede til DVD, hvilket var på tide, det var 2003 og så måtte vi jo skifte til den digitale video disk. Finding Nemo var revolutionerende da den kom ud, man havde aldrig set verdenen under havet animeret på den måde før, og selvom dens 14 år på bagen, holder animationerne stadig. Kreative karakterer og en fed historie fyldt med spænding og humoristiske scener der stadig er sjove den dag i dag. Det er bare godt håndværk, det kan ikke siges anderledes.  


1. Wall·E (2008)


Første gang jeg så Wall-E var jeg fuldstændig blæst væk. Dette var kke en normal Pixar-film… Den lange intro med den stille opbygning af den post-apokalyptiske verden, den vanvittigt karismatiske robot Wall-E med hans trofaste kakerlak og den skræmmende, ja nærmest deprimerende realistiske fremtidsudsigt for menneskeligheden. Wall-E har en helt speciel plads i mit filmhjerte, og er for mig den ultimative Pixarfilm. Den kan godt tabe børnene hen ad vejen, men den vinder til gengel de voksnes hjerter.

2 kommentarer:

  1. Jeg tror denne liste er meget individuel for hvem der skriver den. Fpr mig er monsters inc. Incredible, og ratatouille på toppen. Og hvor er kejserens nye flip!? 😂

    SvarSlet
    Svar
    1. Det er en fuldstændig personlig liste, og den varierer selvfølgelig for hvem der skriver den. Ville elske at se andres, så jeg kan se hvor forskellige vi allesammen er. Jeg kan dog se at vi to begge er enige om at Monster, Inc. og Ratatouille skal ligge i toppen ;) Kejserens Nye Flip er en Disneyfilm, ikke en Pixarfilm, så den er ikke med på listen.

      (teknisk set er Pixarfilm udgivet af Disney, men ikke lavet af Disney. Det er forskellen)

      Slet